Vipukirves – toporul pârghie

Câteodată, doar câteodată, observ un obiect atât de ,,gândit’’ şi totuşi atât de simplu încât mă întreb cum de nu exista din timpuri străvechi. Cum de numai acum şi-a făcut apariţia. Parcă tot mai greu şi mai rar apar ideile simple şi bune; e ca în muzică, cam toate înşiruirile de note ce compun o melodie frumoasă şi uşor de reţinut au fost deja scrise.

Aşa mi se pare a fi cazul şi acestui topor de spart lemne. E atât de simplu că mă mir cum de numai acum a apărut. Ştiu, o să ziceţi că inventarea (sau inovarea?) lui a necesitat nişte cunoştinţe de cinetică şi dinamică, în general fizică. Dar sunt atâtea exemple care contrazic acest lucru.

Vipukirves_toiminta2

Şi acum despre toporul în cauză. Spartul lemnelor pentru foc este un bun exerciţiu fizic dar credeţi-mă, cam prea obositor. Am simţit deplin pe pielea mea, mai exact în muşchii, oasele şi articulaţiile mele, de când am decis să încălzesc casa iarna cu o centrală termică pe lemne. Deci ştiu ce vorbesc.

Leveraxe_principle

Vipukirves_toiminta

Vipukirves_toiminta3

Heikki Karna, un inventator finlandez, s-a gândit la spatele meu. Am o bănuială că nu m-a avut în vedere chiar pe mine dar mă bucur că a rezolvat problema cu acest topor pe care l-a denumit ,,Vipukirves’’- adică topor-pârghie. A folosit ideea că nu numai muşchii tăietorului, forma de pană a lamei toporului şi greutatea acesteia ar trebui să acţioneze pentru despicarea butucului de lemn ci şi forţa pârghiei. Când tăietorul aplică lovitura asupra buşteanului, centrul de greutate al lamei toporului face ca în timp ce butucul se despică să şi împingă bucata de lemn puţin în afară. Dar cred că urmărirea clipurilor video vă va lămuri ceva (muuult) mai bine. Încă nu ştiu dacă se găseşte acest topor în comerţ şi la ce preţ dar sigur aş dori unul. sursa

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Lasă un răspuns

[kittycatfish_trigger]