Villa Wallin

Cred că se ştie sau cel puţin v-aţi dat seama din articolele mele că îmi plac casele cu un singur nivel. Chiar dacă nu sunt aşa practice privind consumul de energie cum sunt casele cu două nivele, gen parter şi mansardă, asigură o interacţiune familială mai intensă. Şi aceste case au zone private deci liniştea fiecărui membru al familiei este asigurată dar prin aşezarea funcţiilor casei pe un singur plan se obţine o mai bună armonizare a familiei.

01

Această casă este proiectul celor de la Erik Andersson Architects şi are o simetrie bazată pe raportul de 1 la 3. Casa are o lungime de 18 m, o lăţime de 6 m iar înălţimea ţine cont de raport, deci 6 m şi pe verticală.

02

Este situată într-o zonă naturală, în sensul că este destul de izolată de aşezările urbane, într-o poiană dintr-o pădurice de pini şi molizi. Zona a fost destul de puţin afectată de această construcţie; legătura cu natura s-a păstrat şi prin materialele folosite la construirea casei. Casa este placată la exterior cu panouri orizontale de pin vopsite într-o culoare specific suedeză, o vopsea care este folosită încă din secolul XVI.

04

05

Casa este înconjurată de o terasă pentru a te putea bucura de soarele destul de zgârcit din nordul continentului. Din acelaşi motiv, ferestre foarte mari asigură iluminatul natural în locuinţă. Ferestre mari, pătrate, situate de o parte şi de alta permit accesul pe orice parte a casei.

La interior s-a optat pentru o zugrăveală albă, în contrast cu exteriorul casei. În buna tradiţie nordică. Dealtfel, tot lumina soarelui, mai zgărcită în aceste părţi, a dus la renumitul interior alb nordic atât de apreciat în revistele şi site-urile de specialitate. Nevoia creează soluţia.

06

07

08

Interiorul este puţin prea minimalist şi auster pentru gustul meu dar să nu uităm că a fost pregătit pentru şedinţa foto. Un alt lucru care consider eu că e un dezavantaj este tavanul delimitat de acoperiş, atât prin formă cât şi prin înălţime. Un tavan drept, la o înălţime rezonabilă, maxim 3 m, ar duce la o gestionare mult mai bună a sistemului de încălzire al casei. Dar în acest caz se înţelege opţiunea arhitectului, senzaţia de spaţiu ,,aerisit” domină interiorul. Deasemenea, iluminarea naturală în baie se face prin acoperiş.

09

Iată mai jos şi schiţa de dispunere a încăperilor. Dormitorul matrimonial se află în partea opusă camerei copilului, despărţite de spaţiul comun care este amenajat în stil american, bucătărie open-space care face corp comun cu livingul. O casă pe gustul meu, bineînţeles cu rezervele pe care le-am menţionat deja.

10

sursa

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Lasă un răspuns

[kittycatfish_trigger]