Villa Vals – locuinţa parţial subterană

Această casă a făcut ceva senzaţie la apariţia ei. Imaginile au apărut şi în presa românească însă fără a da prea multe detalii, cel puţin după cunoştinţa mea. M-am gândit să remediez acest lucru iar acest articol încearcă să umple golul de care pomeneam.

E un proiect inedit al celor de la SeARCH realizat împreună cu Christian Muller Architects şi a fost realizat în cantonul  Graubunden în localitatea Vals, Elveţia. Localitate care a inspirat numele proiectului – Villa Vals.

14

06

07

Neobişnuit la acest proiect este că abordează o idee străveche, locuinţele în pământ. Aici se combină această idee cu dragostea pentru mediu, impactul vizual asupra mediului este minor. De asemenea e de notat că încălzirea şi răcorirea spaţiului consumă foarte puţină energie.

Această casă a fost construită ca un buncăr de beton, structura de rezistenţă fiind dintre cele mai solide.

Au rezultat încăperi luminate natural dintr-o direcţie, o importantă suprafaţă a locuinţei asigură lumina naturală că poate pătrunde şi în zonele mai întunecate. Astfel rezultă singura faţadă vizibilă a locuinţei, un perete de sticlă pe pantele cantonului, creând un patio central ce asigură o vedere extraordinară asupra munţilor de dincolo de valea îngustă.

Ferestrele faţadei au fost concepute pentru a afişa diferite niveluri ale interiorului iar dispunerea în arc de cerc a faţadei asigură o iluminare naturală cât mai adecvată unei mari suprafeţe interioare.

În afara betonului, materialele folosite sunt materiale tradiţionale ce se regăsesc în construcţia multor locuinţe din zonă, lemn şi piatră.

13

22

08

09 11

La interior, pentru a estompa vizual betonul, s-au folosit elemente rustice; uşi şi panouri de stejar şi treptele din piatră naturală sunt elementele ce fac legătura cu arhitectura şi tradiţia zonei.

Olandezul Thomas Eyck a fost cel care s-a ocupat de interioare pentru a minimiza cât se poate aspectul betonului. Dar nu complet, cu toate că obiectele de mobilier şi decoraţiuni îşi dau silinţa.

15

17

18

19

20

21

23

24

01

02

03

04

,,Curtea’’ este decorată cu piatră extrasă din zonă şi lasă loc unui izvor natural iar o cadă cu hidromasaj completează oferta acestei terase.

22

Nu ştiu ce sentiment mă încearcă privind această ,,casă’’. Îmi place sau nu? Încă nu ştiu ce să răspund dar cert e că privind-o mi s-a făcut dor de vacanţă, de munte, ….de vacanţă…de munte…de vacanţă…de….

10

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Lasă un răspuns

[kittycatfish_trigger]