Steampunk sau puterea imaginaţiei propulsată de aburi

Nu mă refer la imaginaţia produsă de aburii de alcool. 🙂

Cu toate că am o fire optimistă şi de obicei veselă, iubesc stilul decorativ steampunk. Poate tocmai de aceea, pentru a exista un echilibru.

În general stilul steampunk este de natură cinică, pesimistă. Este cumva caracteristic perioadei victoriene, perioadă cu care nu mă identific deloc. Reprezintă progresul maşinilor din perioada de dezvoltare industrială şi este expresia convingerii din acele timpuri că tehnologia urmează să schimbe viaţa de zi cu zi a omului. Lucru care s-a şi întâmplat.

Tot acest stil poate fi regăsit şi în romanele lui Jules Verne sau H.G.Wells ca decor şi tehnologie.

Steampunk, cuvânt provenit din engleză care este o combinare a cuvintelor steam (abur) şi punk (protest, conflict) este un subgen al ştiinţifico-fantasticului care a devenit proeminent în special în anii 80’-90’ ai secolului XIX.

În general este tehnologia folosită cu puterea aburului, de aceea în acest stil vom regăsi cu precădere ţevi, de la cele mai subţiri până la cele mai groase, diferite vase şi cilindrii iar metalul folosit în general este cuprul sau arama. Dar detaliile execuţiei sunt cele care te impresionează. Ca o paranteză, cazanul nostru de rachiu din cupru este interpretarea noastră a stilului. 🙂

Şi în ziua de azi sunt mulţi adepţi ai stilului steampunk şi aici nu mă refer la cei care consumă produsul local al acestuia. 🙂

De la laptopuri, calculatoare, staţii de amplificare, boxe şi până la carcase sau huse de telefoane mobile, stilul steampunk este abordat cu imaginaţie şi folosit la maxim. De notat că în general ce vedem acum decorat sau fabricat în acest stil sunt creaţii personale ale iubitorilor acestui gen. Pe lângă imaginaţia cu care sunt create observăm şi gradul înalt de îndemânare cu care sunt finisate aceste obiecte. Şi pentru că poate nu sunt de ajuns doar obiecte aparţinând stilului, steampunk şi-a pus amprenta şi asupra decoraţiunilor interioare.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Lasă un răspuns

[kittycatfish_trigger]