P.A.L.-ul, da sau nu?

Îmi place p.a.l.-ul melaminat folosit în special la construirea de mobilier. Majoritatea spun că este un înlocuitor al lemnului întreg, natural. Depinde cum priveşti situaţia. Într-adevăr, a apărut ca înlocuitor al acestuia şi în acelaşi timp din raţiuni economice, folosirea deşeurilor de lemn aduce economii importante. Eu îl văd ca pe un material practic, onest şi fără …,,fiţe’’.

Dar hai să vedem ce înseamnă exact P.A.L. Literele P.A.L. sunt iniţialele cuvintelor care descriu materialul: Placă Aglomerată din Lemn. P.A.L.-ul este un material cu trei straturi pe baza de lemn obţinut prin presarea particulelor de lemn la temperaturi înalte şi sub presiune, utilizând răşini sintetice ca liant, agent de legătură. Stratul interior este format din particule grosiere, în timp ce straturile exterioare sunt formate din particule foarte fine. Acest lucru îi conferă  materialului o suprafaţă fină şi rezistentă la zgârieturi dar face posibilă şi faţetarea acestuia  cu melamină, lac sau furnir.

Să nu credeţi că dacă sunt un fan al  p.a.l.-ului  nu apreciez mobilierul din lemn natur, întreg. Ba da, îl apreciez chiar mult, dovadă că două dintre cele trei camere ale locuinţei mele sunt  ,,ocupate’’ cu mobilier din nuc, respectiv fag. Dar culmea, chiar livingul, deci spaţiul deschis musafirilor, este mobilat cu mobilier din p.a.l., o dovadă că pentru mine p.a.l.-ul este un material la fel de ,,nobil’’ ca altele. Depinde doar cum reuşeşti să-l pui în valoare sau mai bine zis cum faci ca mobilierul din p.a.l. să nu dea camerei un aspect de ieftin sau banal.

În articolele  trecute v-am recomandat birouri de arhitectură, rezultatele lor m-au convins să fac acest lucru. De această dată, o mobilă realizată fără greşeală  din p.a.l., cu o finisare maximă, m-a convins să vă recomand acest fabricant pe care îl puteţi găsi aici. Rezultatele muncii acestuia se văd în imaginile acestui articol. Cred că merită încercat.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Lasă un răspuns

[kittycatfish_trigger]