Inepuizabilul joc de lumini şi umbre

Întotdeauna ne-a fascinat surpriza de a descoperi o nouă funcţie sau valenţă a unui obiect. Să descoperim că lucrurile nu sunt ceea ce par a fi la prima vedere.

Am mai scris despre astfel de idei a unor oameni creativi. Vă aduceţi aminte de articolul în care realitatea era percepută în funcţie de unghiul de unde priveai. Au fost două asemenea exemple.

Sau jocul de lumini şi umbre, o nouă valenţă este descoperită în funcţie de lumină. Ceea ce pare destul de banal la prima vedere se dovedeşte a fi artă cu adevărat la o simplă declanşare a întrerupătorului luminii; lumina însăşi devine parte integrantă a operei de artă.

De acelaşi principiu se foloseşte şi artistul italian Fabrizio Corneli. Proiecţiile sale de lumină sunt atent calculate iar obiectele ce intervin în calea luminii pentru a crea umbre sunt aşezate cu o rigoare matematică. Rezultă o operă de artă prin jocul de lumini şi umbre, ceea ce la prima vedere părea un simplu perete, acum ne dezvăluie a doua sa faţă. Trecerea de la un aspect la altul, de la o atmosferă la alta, se face extrem de rapid prin simpla acţionare a luminii. Inepuizabilul joc de lumini şi umbre.

Ne sunt dezvăluite poveşti, chipuri, stări sufleteşti.

Artistul spune: ,, Lumina este energia care creează forme’’. Da, aşa este, lumina creează şi umbrele, fără lumină nici umbrele nu ar exista. Iar de acest fapt se foloseşte artistul, fie prin crearea formelor din lumină, fie din jocul de umbre.

Pe mine, arta lui mă inspiră. Voi fi mai atent la puterea luminii de manipula atmosfera unei încăperi şi chiar starea sufletească a privitorului.

(sursa foto)

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Lasă un răspuns

[kittycatfish_trigger]