Cum se joacă un artist din Azerbaijan cu lumini şi umbre

Ceea ce pare la început o instalaţie fără sens şi lipsită de scop, eventual cel mult o operă de artă modernă, se dovedeşte a fi o parte a unei uimitoare lumi pe care ne-o dezvăluie Rashad Alakbarov. Este de ajuns pentru aceasta să aprindem sursa de lumină îndreptată spre această instalaţie iar pe peretele opus vedem şi înţelegem viziunea acestui artist care ,,se joacă’’cu lumini şi umbre.

Rashad Alakbarov se foloseşte de o sursă de lumină şi diferite obiecte transparente, translucide sau opace pentru a ,,picta’’ pe perete. Spre deosebire de pictorii ce folosesc tehnica tradiţională, Alakbarov a înlocuit pensulele şi vopseaua cu lumină şi umbre, umbre mai mult sau mai puţin intense în funcţie de transparenţa obiectelor de intervin între sursa de lumina şi peretele care astfel devine şevaletul său.

Astfel, obiectul sau instalaţia din mijlocul camerei care la început părea inexplicabilă, acum, în lumina dată de sursă, capătă sens şi cred chiar şi admiraţie din partea vizitatorului încăperii.

Dacă la început părea o operă de artă modernă (cel mult) se dovedeşte în final a fi chiar ceea ce părea de la început. Numai că acum o şi înţelegi.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Lasă un răspuns

[kittycatfish_trigger]