Casa noua versus casa veche

In sfarsit se intampla si la noi. Era si timpul. Ma refer la constructia caselor prefabricate de calitate.

Rasfoind cu patos ,,oferta’’ internetului in tara noastra am gasit o firma cu rezultate pe care vreau sa le impartasesc cu voi.

Stiu ca exista conceptia ca o casa prefabricata nu e ,,sanatoasa’’ in sensul ca nu are o durata de exploatare foarte mare. Dati-mi voie sa demontez acest concept sau cel putin sa va spun contra-argumentele mele. Nu avem nevoie de o casa care sa dureze 100 de ani. De ce spun asta? Simplu, doar cu exceptia ca avem o casa de patrimoniu, aceasta va valora in viitor nesemnificativ fata de terenul pe care este construita (populatia creste ca numar dar suprafata terenului pe planeta se micsoreaza).

O casa care dureaza o viata de om e mai mult decat suficienta ca termen de exploatare. Nu cred ca nepotul tau caruia intr-un final ii va reveni casa va aprecia foarte mult casa pe care ai construit-o cu eforturi uriase dar cu tehnologia existenta acum. Suntem in 2013, in 50 de ani, tehnologia constructiilor se va schimba foarte mult, incepand de la sisteme de izolatie pana la ,,comunicarea’’ caselor inteligente cu aparatura existenta  in casa si cu locatarii acesteia. Stiu ce vorbesc. Locuiesc intr-o casa ,,sanatoasa’’ (saseasca) cu pivnita cu bolte. O constructie foarte solida dar prea putin prietenoasa cu  bugetul. Sau din contra, casa si-ar face prieten bugetul meu si inca vreo doua ( sunt nedespartiti 🙂 ). Casa are putin peste 100 de ani, deci e veche. Cand m-am mutat in ea am ramas uimit de inaltimea tavanelor. Tavanele erau la inaltimea de 3,10 m. Mi-am dat seama cata caldura as fi irosit. Ma tot intrebam de ce au facut fostii proprietari camerele asa inalte, doar si ei, ca toti oamenii, isi desfasurau activitatea pe podea, locuiau jos, nu sus. 🙂 Camerele erau intr-adevar mari, dar nu atat de mari incat sa justifice estetic o inaltime asa mare. Bineinteles ca dupa o reimpartire a spatiului ( din doua camere foarte mari am obtinut trei maricele iar in dormitor chiar si un dressing de 4 mp;dormitorul si acum, dupa reimpartire are 17 mp)am coborat si tavanul la 2,60. Geamurile au trebuit si ele schimbate. Pentru ca tencuiala era veche iar zidurile nu foarte ,,exacte´´ in dese cazuri am apelat la rigips. Bineinteles ca reteaua electrica si cea de apa si canalizare au trebuit refacute.

Dar cam atat despre casa mea. Ideea pe care am vrut sa v-o transmit e ca o casa veche necesita cheltuieli (nu INVESTITII) foarte mari iar rezultatul obtinut intotdeauna e un compromis. Sfatul meu e sa va cumparati (construiti) o casa care sa raspunda exact nevoilor voastre de acum dar si viitoare si nu mai mare decat nevoia voastra locativa. Nu bagati banii in betoane si rezistenta exagerata – o casa nu trebuie sa reziste mai mult de 50-70 de ani. Cel care va locui in ea dupa voi sigur va avea alte nevoi si cerinte conforme cu vremurile pe care le va trai.

Asadar, in contraoferta cu ce am povestit pana acum mi se par foarte ,,sincere’’ si de bun simt casele prefabricate. Prezinta o modularitate care, cred, satisface orice nevoie locativa si estetica. Una dintre ofertele existente pe piata acum o gasiti aici de unde am ,,imprumutat‘‘ si foto.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Comentarii

  1. Unde e aceasta casa ?

Lasă un răspuns

[kittycatfish_trigger]