Casa inteligentă – acces internet prin reţeaua electrică a locuinţei

Cu acest articol voi incepe o serie de articole despre soluţii inteligente pentru modernizarea casei. Sunt atras ca şi mulţi dintre voi de soluţiile care îmbunătăţesc calitatea vieţii (calitatea vieţii-cam pretenţios spus).

Suntem sătui de multitudinea cablurilor care traverseaza casa, începând cu cablurile de alimentare a aparatelor electrice, care de obicei sunt multe şi până la cablurile boxelor sau chiar a reţelei de internet. Cum să facem să le împuţinăm? Hai să vedem ce facem cu reţeaua de internet.

Bineînţeles, în cazul unei case noi, putem prevedea o reţea de ineternet cu cablu utp chiar în interiorul zidurilor, aşa cum sunt cablurile electrice. Sau în cazul unei renovări cu rigips, cablurile pot fi mascate sub placare. Dar ce facem când acest lucru nu mai este posibil?

O primă soluţie ar fi punerea la punct a unei reţele wireless. Un router wireless e destul de ieftin dar dacă în casă nu sunt numai laptopuri care au de obicei wireless, atunci la cost putem adăuga şi preţul adaptoarelor wireless necesare pentru conexiune la reţea. Deci iată, costul creşte.

Un alt dezavantaj al reţelei wireless este că acoperirea ei de către router se face mai mult pe orizontală şi mai puţin pe verticală. Într-o casă cu mai multe nivele, acest lucru poate fi supărător. În plus, transmiterea undelor va fi blocată  sau cel puţin diminuată  de plăcile de beton (fier-betonul folosit se comportă ca un ecranaj) şi de structura de metal a rigipsului. Orice structură metalică va constitui un ,,baraj’’, chiar şi o banală balustradă metalică.

Hai să găsim o soluţie. Cum ar fi să profităm de reţeaua prezentă deja în casă şi care ajunge  în fiecare încăpere? Vorbesc de reţeaua electrică a locuinţei. Da, aşa este, reţeaua electrică a locuinţei poate fi folosită la transmiterea datelor între calculatoare şi implicit pentru internet la fiecare dintre ele.

Vă prezint acest dispozitiv (cu titlu de exemplu)cu ajutorul căruia orice reţea electrică devine o reţea de date. Datele sunt convertite şi trimise prin cablul electric (nu intru în amănunte tehnice, se găseşte documentarea necesară pe internet). Aparatul este un Kit Adaptor Powerline TRENDnet 500Mbps TPL-401E2K  şi se află în oferta magazinelor de specialitate din România..

Aceasta este o rezolvare elegantă a unei ,,probleme casnice”. În articole viitoare vom căuta împreună soluţii pentru alte nevoi ale vieţii moderne. Până atunci, ,,navigare” uşoară.

02 produs 03 produs 04 retea 01 retea

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Lasă un răspuns

[kittycatfish_trigger]