Capace şi…mândrie

Un titlu surprinzător dar în scurt timp veţi înţelege care este legătura între capace şi mândrie.

Mă voi referi în rândurile ce urmează la banalele capace de canal care iată, pot fi şi altfel, nu simple capace de canal standardizate.

În ultimii ani au apărut şi în România capace de canal personalizate după oraş. Până în 1989 în orice oraş din ţară călătoreai, vedeai acele capace standard din fontă, peste tot erau la fel.

Acum, mândria cetăţenilor unui oraş este reflectată şi prin personalizarea acestor capace. De la simple înscrisuri până la semne heraldice, adică steme de oraş, capacele au devenit noi simboluri ale urbei.

Bune exemple în acest sens sunt capacele de canal din Sibiu sau Bucureşti. Am dat numai două exemple, cred edificatoare, pentru a vă lămuri şi mai bine asupra subiectului. Bineînţeles, exemple în ţară sunt destule, dar ne vom limita la acestea pentru că vreau să împing mai departe subiectul şi să vă arăt că imaginaţia ,,în domeniu’’ nu se limitează la forma matriţei cu care aceste capace au fost turnate.

capac Bucuresti

capac Bucureşti

capac Sibiu

capac Sibiu

 În 1980 a început în Japonia o amplă campanie de modernizare a infrastructurii de canalizare. Aceste lucrări, fiind foarte scumpe, s-au lovit de o oarecare rezistenţă din partea comunităţilor. Nu mă întrebaţi de ce. Dar toate acestea până când unui funcţionar i-a venit ideea de a permite primăriilor localităţilor şi chiar de a sugera că aceste capace pot fi elemente de mândrie ale fiecărei localităţi. Aşadar, era de aşteptat o personalizare puternică a acestor capace în funcţie de heraldică, însemne sau chiar elemente care să sugereze diferite subiecte de mândrie locală. Personalizarea nu s-a oprit la forma matriţei cu care acestea au fost turnate ci a mers mai departe prin vopsirea acestora cu emailuri speciale, rezistente la trafic. Au rezultat elemente de culoare pe pasajul de obicei cenuşiu, o expresie de artă urbană care surprinde şi încântă turiştii prin Ţara Soarelui Răsare.

(sursa foto)

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Lasă un răspuns

[kittycatfish_trigger]