Artă stradală

Am vrut să văd cum este ,,tradus’’ termenul de ,,street art’’ pe wikipedia. Pe scurt – artă vizuală în special executată în stradă avănd un caracter infracţional, în sensul că este făcută fără acordul autorităţilor sau a proprietarilor clădirilor devenite astfel ,,pânze’’ ale picturilor.

Cu toate că artiştii consacraţi nu recunosc acest fel de exprimare ca o artă, street art se dezvoltă tot mai mult, practicanţii înmulţindu-se deoarece arta stradală pune la îndoială mediul existent, încercând să comunice cu publicul privind teme sociale relevante folosindu-se de exprimări estetice. Street art este diferit de graffiti, acesta din urmă fiind folosit şi pentru marcări teritoriale sau pur şi simplu vandalism. Sunt două forme de artă contemporane, deseori împletindu-se spre încântarea trecătorului grăbit prins în vâltoarea marilor oraşe.

Mai jos exemplific câteva lucrări de artă stradală, fără ca realizatorii lor să aibă pretenţia de a fi considerate opere de artă. Aceste exemple sunt pur şi simplu aleatorii, fără a avea pretenţia că sunt definitorii, dar ,,delicioase’’ după părerea mea. În ultimul timp chiar companii apelează la acest stil pentru a se face cunoscute sau să-şi facă cunoscute produsele. Lucrările de street art  ne scot din banalul cotidian şi ne fac să privim viaţa puţin mai altfel, aş compara acest fel de artă ca surpriză pentru trecător cu actul artistic al cântăreţilor de stradă. Un strop de culoare în cenuşiul de zi cu zi.

Tot artă stradală poate fi considerat şi protestul din imaginea de mai jos, ,,protest” apărut pe semnele de circulaţie din oraşul Sibiu în anul 2009. Sau trecerile de pietoni din acelaşi oraş în anul 2007, dar de această dată la iniţiativa administraţiei oraşului cu ocazia manifestărilor capitalei culturale.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Lasă un răspuns

[kittycatfish_trigger]